Column: NL Packaging Awards, daar zit muziek in

Een jaargang Verpakken laat zien hoe creatief de Nederlandse verpakkingssector is en dan gaat het niet alleen om design, maar ook om duurzaamheid. Creativiteit lijkt geen grenzen te

kennen. Wat dat betreft maak ik graag een vergelijking met de muziekwereld. Het aantal verschillende melodieën dat dag in, dag uit te horen is, lijkt onuitputtelijk. Soms denk je: hoe is het mogelijk dat er steeds weer nieuwe componisten opstaan die schitterende muziek maken? Maar je weet ook dat wat de één een evergreen vindt, door de ander liftmuziek wordt genoemd.

Smaken verschillen en wie bepaalt de echte waarde van een muziekstuk? Daar hebben we onder andere recensenten voor. Maar ook zij hebben een muzikale voorkeur en soms ook een agenda. De een wil graag als progressief te boek staan, de ander geeft een album van een gerenommeerd artiest vijf sterren, terwijl er niets vernieuwends is te horen.

Een enigszins vergelijkbare situatie zou kunnen ontstaan bij het beoordelen van design. Het is een van de kopzorgen bij het samenstellen van de jury voor de NL Packaging Awards. Hoe krijg je een zuiver oordeel over verpakkingsdesign? Kan een designer van bureau A het werk van bureau B beoordelen?

Even terug naar de muziek: zou een muzikant een album van een andere artiest beter kunnen beoordelen dan een muziekjournalist? De muzikant hoort snel of er instrumentale hoogstandjes zijn en of de productie technisch goed is gedaan. Hij kan zeggen: het is niet mijn smaak, maar er is hier wel vakwerk afgeleverd. Ik zou dat soort opmerkingen graag eens zien in recensies.

Met designers in de jury heb je vakmensen die een design kunnen beoordelen vanuit hun eigen vakbekwaamheid. Ze zouden het zelf misschien anders hebben gedaan, maar ze kunnen wél beoordelen of de briefing goed is vertaald naar een verpakkingsdesign. Daarnaast spelen de beoordelingscriteria en de samenstelling van de jury een grote rol.

In de design-categorieën werken we bij de lustrumeditie met een jury per categorie en hebben we de opzet waarbij een jury twee of drie categorieën beoordeelt, losgelaten. Zo willen we de jurering zo zuiver mogelijk houden. Nu is het wachten op mooie en goede inzendingen. De eerste zijn inmiddels binnen. Want de Nederlandse verpakkingssector, daar zit muziek in. Dat moet ook doorklinken in de awards. Er is weer veel moois gecreëerd. We zien uw inzendingen dan ook graag tegemoet via packagingawards.nl

Gerard Molenaar

Hoofdredacteur Verpakken

(Voorwoord Verpakken 4/2019)