Column: Inspiratie is een soort grillige kracht

Naast me ligt een notitieboek met een leren omslag en sluitbandje. Het leer ruikt zoals alleen leer kan ruiken. Het omslag is wat gehavend, want al oud, de nieuwe papyrus inhoud nog maagdelijk wit. Het is me dierbaar dit notitieboek. Ik koester het, want ik houd van mooie dingen met karakter. Old skool? Misschien. Maar al die ideeën die me zomaar invallen en waar ik iets mee kan, schrijf ik hier in op. En dat gebeurt vaak want inspiratie laat zich niet dwingen. Een pakkende kop bij een artikel bedenken? Dat lukt niet altijd in de uren tussen negen en vijf, maar tijdens een yogales of een autorit schiet hij me ineens te binnen.

Inspiratie is een soort grillige kracht die blijkbaar pas werkt als je hem met rust laat. Hoe minder je het brein forceert, hoe meer er verschijnt.

Prof.dr. Erik Scherder adviseerde creatieven tijdens ons NL Packaging Event, vooral even iets heel anders te gaan doen als dat briljante ontwerpidee niet à la minute aan het brein ontspruit. ‘Uit een druk en gestrest hoofd komen namelijk zelden écht bijzondere oplossingen. Ga wandelen, maak je hoofd leeg en ervaar wat er gebeurt.’ Ook illustrator Nick van Oosten, die veel met verpakkingsontwerpers samenwerkt, moet, ondanks zijn jarenlange ervaring, dagelijks maar weer op die grillige kracht vertrouwen. In het artikel in Verpakken vertelt hij onder meer hoe hij daar mee omgaat. En hoe zal het de deelnemers aan de door BNO NEXTpack uitgeschreven ontwerpwedstrijd zijn vergaan afgelopen zomer? Jong ontwerptalent kreeg de opdracht de productlijn Hartige Tussendoortjes van Nestlé Maggi te restylen. Er mocht zelfs een nieuwe naam voor dit assortiment worden bedacht (zie pag 6). Hoe zullen zij met die grillige kracht zijn omgegaan? En hebben zij inderdaad die creatieve out-of-the-boxconcepten kunnen creëren die Valerie van Schaick (Nestlé Maggi) hoopt te zien? Inspiratie is de voedingsbodem voor creatie en in ons vak, voor pareltjes in verpakkingsdesign. Het kan gaan om de krenten in de pap: iconische designs die awards winnen. En zelfs die krent is niet het einddoel, maar het zaadje voor de nieuwe krentenboom die op zijn beurt weer mag gaan bloeien …

Kristi Houtkamp, eindredacteur Verpakken

(Voorwoord Verpakken 3/2019)