PROUD 2.020: nieuw elan in Halfweg

PROUDdesign verhuisde eind vorig jaar van Amsterdam naar Halfweg. Na het overgangsjaar 2019 begint het creatieve bureau het nieuwe decennium met een nieuw elan. Steven de Cleen vertelt er meer over.

‘De afgelopen vijf jaar deden we een groot internationaal project voor Quaker. Het ging om een internationale herpositionering en introductie. Als je het met voetbal vergelijkt kan je zeggen dat we vijf jaar Champions League hebben gespeeld’, zegt De Cleen. ‘Onze organisatie was afgestemd op dit grote project, maar op een gegeven moment is het afgerond en blijft er alleen onderhoud over, mede ook doordat Quaker wat werk naar de eigen designstudio verschoof. Er lag niet nog zo’n project op de plank. Bovendien is het niet onze ambitie om continu Champions League te spelen, want dan moet je groter worden. Het was tijd dus voor een herijking.’

Nieuwe werkplaats in Halfweg

Tussenjaar

De Cleen ziet 2019 als een tussenjaar. ‘Het was een goed moment om op basis van de realiteit – overcapaciteit na het beëindigen van een groot internationaal project – en onze eigen ambities een nieuwe toekomstvisie te ontwikkelen. We noemen onszelf a great little company en we hebben besloten de focus weer meer op little te leggen, juist om great te kunnen blijven. We kiezen er bewust voor om klein te zijn. Belangrijker nog: we zijn een creatief bureau en dat willen we weer meer benadrukken. Goed design betekent een balans tussen creativiteit en commercie. De afgelopen vijf jaar kreeg commercie veel aandacht. Quaker was ook wel creatief werk, meer legde een grote druk op de capaciteit. Nu willen we weer meer ruimte voor creativiteit.’

Nieuwe plek, nieuw elan

Vanuit een grote en strakke werkruimte in Amsterdam verhuisde PROUD naar een wat rauwere oude werkplaats op het suikerfabrieksterrein in Halfweg. ‘Hier zijn we met z’n 10-en aan de slag gegaan met nog meer creatieve energie en mooie opdrachtgevers. We zijn goed in ons vak en klanten voelen dat hernieuwde elan. Van sommige opdrachtgevers hebben we ook afscheid genomen omdat we goed hebben nagedacht over het type opdrachtgever waarvoor we het liefste zouden willen werken.’

Verkade en KFC

Een in het oog springende nieuwe opdrachtgever is Verkade. ‘Dit mooie merk moet weer relevant worden en ik ben er trots op dat PROUD het vertrouwen krijgt om dit te doen. Het merk is klaar voor een grote stap en moet straks weer het verschil gaan maken’

Tegenover het respectabele Nederlandse merk Verkade staat het ‘vetcoole’ iconische Amerikaanse merk KFC. ‘Een actief, snel straat-merk dat reuring brengt’, vindt De Cleen, die terloops meldt dat ook HG een nieuwe opdrachtgever is en dat Beemster weer terug is na een afwezigheid van 12 jaar.

KFC nieuwe opdrachtgever van PROUD

Samenwerking

In een jaar tijd had PROUD downs en ups. ‘We hebben ons snel herpakt’, zegt de Cleen. ‘Ons werk en onze reputatie is goed. De downs waren een capaciteitskwestie, geen kwaliteitskwestie. Creativiteit  vanuit de merkgedachte is onze usp. Met ons kleine team staan we open voor samenwerkingen met andere disciplines of bureau’s. We zijn niet goed in álles. 2020 is het dus jaar van PROUD 2.0. Ik ben trots op onze bestaande én nieuwe klanten, die ons herkennen en erkennen als creatief bureau. Maar fijn dat we nog steeds ons 020 nummer hebben.