Cartonney: pizzadoos gaat schoon bij oudpapier

In de serie over startups passeerden diverse duurzame initiatieven de revue. In deze aflevering staat karton centraal. Een kennismaking met Cartonney.

Binnen de KIDV Community of Sustainable Packaging zijn uiteenlopende start-ups en scale-ups actief. Wat ze gemeen hebben is de drive om minder verpakkingen en/of materialen te gebruiken. Dat doen ze op verschillende manier in verschillende markten.

Koude pizza

Ton Kooiman is bepaald geen junior ondernemer. Hij is al jaren actief in de muziekbusiness. Hij restaureert muziekinstrumenten en ontwikkelt hulpstukken voor instrumenten die rsi-klachten bij musici voorkomen. De link met de verpakkingswereld is een wonderlijke. Telkens als Kooiman een pizza liet bezorgen, had hij problemen met de snelle afkoeling. ‘Gehaast eten dus en dat zou niet zo moeten zijn. Mijn impuls was de pizza af te dekken. Ik heb toen een luikje in de pizzadoos geknipt en met mes en vork steeds een stuk gegeten. De rest bleef warm in de afgesloten doos. Dat draaien van de pizza was een probleem en toen heb ik zelf een draaischijf van karton gemaakt.’

Eerste proef van pizzadoos
Eerste proef van pizzadoos

Samenwerkingsverband

Kooiman merkte dat zoiets nog niet op de markt was en liet zijn idee vastleggen. Een zakenpartner, Pascal Arts van StarupDesk stelde voor een BV op te richten. Dat werd Cartonney. StarupDesk bracht Kooiman ook in contact met Proqare (nu Halma Solutions) van Maarten Halma en Armand Lipperts, eveneens van Startup Desk, kwam in contact met het KIDV. Zo was een sterk samenwerkingsverband ontstaan.

Daden

Kooiman is een autodidact die gaandeweg ontdekte dat hij veel meer kon dan hij ooit dacht. Zijn filosofie is ook dat je goede ideeën moet omzetten in daden. ‘Je ontmoet fantastische mensen die je verder helpen. Het is voor mij een nieuwe wereld. We zijn nu zover dat we binnen zijn bij grote spelers. We hebben er voor gekozen bovenin de piramide in te stappen, daar waar beslissingen worden genomen. Grote spelers tonen interesse, maar alle kleine spelers samen vormen ook een interessante markt.’

Ton Kooiman

Pizzadoos duurzaam

Wat is er zo duurzaam aan de pizzadoos? ‘De draaischijf vangt de vettigheid op, waardoor de rest van de doos schoon blijft en bij het oudpapier kan. Alleen de draaischijf doe je bij het restafval. Verder is er vooral sprake van gebruiksgemak en eet je een warme pizza. Het is dus allemaal positief. En het goede nieuws is dat de doos niet duurder hoeft te zijn ’ En dan filosofisch: ‘Een pizza eten is een moment van rust. Het gaat om comfort & joy. Deze doos maakt dat mogelijk. Als je weet hoeveel pizza’s er op een dag worden gegeten wereldwijd, kan deze doos heel veel mensen een fijnere eetervaring brengen.’

KIDV Community

Kooiman vond bij de start-up community vooral inspiratie en validatie. ‘Het KIDV bevestigde de duurzaamheidvoordelen. Verder vind ik in het netwerk expertise en mensen om mee te sparren. Het is een waardevol netwerk.’

www.cartonney.com

Kooiman heeft het verhaal van Cartonney gevisualiseerd
Kooiman heeft het verhaal van Cartonney gevisualiseerd