Bekijk het studentenwerk van Utwente

Het vakgebied verpakken aan de Universiteit Twente trekt jaarlijks ongeveer 70 studenten. In hun eerste verpakkingsvak komen zij vaak tot hele interessante verpakkingsoplossingen. Hier zie je werk van 9 studenten. Zij combineerden kennis en creativiteit tot slimme concepten voor A-merken in de voedingsmiddelensector.

Packaging Design en Management

Studenten van de Universiteit Twente doen in de Master twee verpakkingsvakken: Packaging Design en Management I en II. Het eerste vak omvat het vakgebied met lessen over alle verpakkingsmaterialen en de bijbehorende productietechnieken, requirement-specificaties en barrière-eigenschappen, marketing, duurzaamheid en gebruiksgemak.

Combinatie food en non-food

De eindopdracht van het eerste vak behelst een ontwerp voor een combinatie van een food en non-food product. In het ontwerp moet een merk worden meegenomen en het ontwerp moet binnen de waarden van dit merk blijven. Sommigen durven verder te gaan en maken verrassende combinaties. De cijfers die de studenten voor hun eindopdracht behalen, worden bepaald aan de hand van een aantal ontwerpcriteria waarbij het gebruik van het juiste verpakkingsmateriaal en de juiste processen zwaar meetelt.

Femke Veldhuis, All-in tea

Femke Veldhuis ontwierp een geschenkdoos voor losse groene thee uit Sri Lanka, in de vorm van een ‘give away tea moment’. De thee is verpakt in een theeblik met houten deksel. Deze deksel fungeert ook als maatbeker om de juiste hoeveelheid thee af te meten voor een kop of een voor een pot thee. Het theeblik gaat samen met een rvs-theezeef in een kartonnen koker, die met een sticker wordt geseald. ‘Op de koker staat het verhaal van de theeboer. De achterliggende gedachte is dat de theeboeren gesteund worden door het aanschaffen van dit product’, aldus Veldhuis.

All-in thee, Femke Veldhuis

Gabriel Costa Eufrasio, Silicaatglas voor frisdrank

Gabriel Costa Eufrasio wil met deze verpakking de Braziliaanse frisdrank Guaraná wereldwijd introduceren. ‘Traditioneel wordt deze frisdrank in PET-flessen afgevuld, maar voor deze introductie  heb ik een Guaraná Antarctica-fles gemaakt van groen soda-lime-silicaatglas.’ Het ontwerp van de  secundaire verpakking kreeg een knipoog naar de Amazone-rivier. Voor de hout- en floraprint aan de binnen- en buitenkant, koos Eufrasio voor flexodruk vanwege de hoge snelheid en hoge afdrukkwaliteit. De doos is gemaakt van 2 mm solid board. Een magneet achter het logo op de voorkant van de verpakking zorgt voor het openen en sluiten van de doos.

Gabriel Costa Eufrasio, Silicaatglas voor frisdrank
Gabriel Costa Eufrasio, Silicaatglas voor frisdrank

Hao Qi, Chinese elementen

Hao Qi ontwierp een bijzondere geschenkdoos voor twee traditionele Chinese merken: White Rabbit en Dabao. Daarmee wil hij de zogenaamd mysterieuze Chinese cultuur introduceren bij de westerse consument. De verpakking heeft een overvloed aan traditionele Chinese elementen. De houders van de verschillende producten (toffee en moisturizer) en de geschenkdoos hebben de vorm van een zeshoek. Volgens de Chinese cultuur staat deze vorm voor ‘snel resultaat’, vertelt hij. ‘Met dit project komt mijn wens uit: meer mensen laten weten waar ik vandaan kom.’

Hao Qi, geschenkdoos met Chinese elementen

Laura Niemeyer, Premium set olijfolie

Dit geschenkpakket bevat olijfolie en een olijfolieschenker. Het is ontworpen voor een (fictief) bedrijf in Italië dat op basis van een traditioneel familierecept, de beste premium olijfolie maakt. Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel. De verpakking is van recyclebare materialen die geen afbreuk doen aan de kwaliteit van het product. Om de olijfolie te beschermen tegen uv-licht, gebruikt Niemeyer donkergroen gekleurd glas. Een gevouwen, massief karton houdt de elementen uit de cadeauset op hun plek. De omverpakking is een metalen box met enkele merkelementen. ‘Het grafische ontwerp creëert een premium uitstraling die bij het bedrijf past.’

Laura Niemyer, premium olijfolie
Laura Niemyer, premium olijfolie

Nick van den Berg, Pink Lady Picknickverpakking

Nick van den Berg ontwierp de Pink Lady Picknickverpakking voor gezinnen met kinderen, om samen te genieten van vers fruit. De verpakking bevat een appelsnijder om de appelstukjes goed te kunnen doseren. Van den Berg paste een eenvoudige klikconstructie van karton toe. ‘Hierdoor worden het houten krat, de inzetstukken van golfkarton en het thermogevormde appelsnijder-omhulsel van polypropyleen bij elkaar gehouden zónder lijm te hoeven gebruiken.’ De handzame afmetingen zorgen volgens hem voor een praktische distributie. ‘Bovendien is de verpakking daardoor gemakkelijk mee te nemen.’ De appelschil is een goede barrière tegen het enzymatische bruiningsproces. Om beurse plekken te voorkomen en de kwaliteit dus te waarborgen, laat hij de appels inklemmen in de verpakking.  

Nick van den Berg, Pink Lady Picknickverpakking
Nick van den Berg, Pink Lady Picknickverpakking

Sebastiaan Althof, Koffiecadeau

De cadeauverpakking die Sebastiaan Althof ontwikkelde, bestaat uit een gemakkelijk draagbare doos met drie blikken koffiebonen en een mok. De deksels van de blikken steken uit de voorkant van de doos voor een goede representatie van de verschillende soorten koffie. Bovendien geeft het een visueel diepte-effect. De inhoud van de doos wordt op zijn plek gehouden door een inzetstuk van schuim. De blikken zijn voorzien van een barrièrefolie, die met een smeltlas is aangebracht. De folie is voorzien van een CO₂-ontgassingsfilter om de door de bonen opgebouwde CO₂ af te voeren.

Sebastiaan Althof, koffiecadeau
Sebastiaan Althof, koffiecadeau

Sefora Tunc, Mindfulness in cadeauverpakking

Headspace is een applicatie die gebruikers ondersteunt om mindfulness te oefenen door geleide meditatie. Sefora Func ontwikkelde een unieke cadeauverpakking: een robuuste doos met twee glazen potjes van hoge kwaliteit. ‘Hiermee geef je een beleving cadeau die inspeelt op een tweedelig ritueel: ‘s morgens groene thee drinken om fris de dag te starten en ‘s avonds met de geurkaars het effect van de mentale reis verrijken.’ De verpakking is zo ontworpen dat hij kan worden hergebruikt. Het perfecte cadeau.

Sefora Func, Mindfulness cadeauverpakking
Sefora Tunc, Mindfulness cadeauverpakking

Shannon Smit, Karvan Cevitam probeerset

Deze probeerverpakking van Karvan Cevitam bevat twee flessen van 250 ml met nieuwe smaken limonadesiroop. Shannon Smit verpakte ook een roestvrijstalen herbruikbaar rietje en een bijpassend agertje in een plastic insert, om te voorkomen dat ze worden losgehaald en meegenomen. De verpakking is door het handvat gemakkelijk om mee naar huis te nemen door jong en oud.

Shannon Smit, Karvan Cevitam probeerset
Shannon Smit, Karvan Cevitam probeerset

Tina Wevers, Kellogg’s Froot Loops

Tina Wevers ontwikkelde deze nieuwe verpakking voor Kellogg’s Froot Loops. Zij combineert een doos voor ontbijtgranen met het klassieke Nederlandse bordspel Mens erger je niet!. Het totaalconcept bestaat uit een vouwkartonnen doos, een metalen deksel en een HDPE-zak waarin de  Froot Loops zijn afgevuld. Op de deksel zit een pop-o-matic: een halve bol met dobbelstenen die, na indrukken van de bol, worden geschud. ‘Deze pop-o-matic is ook te vinden op de traditionele uitvoering van het bordspel en zorgt er voor dat de dobbelstenen niet kwijtraken.’, aldus Wevers. Zij maakte een bewuste keuze voor deze ontbijtgranen, omdat Froot Loops in verschillende kleuren komen. ‘Dit maakt ze uitermate geschikt om als pionnetjes te gebruiken.  Zo zijn alle elementen om het spel te spelen aanwezig in de verpakking.’

Tina Wevers, ontbijtgranenspel
Tina Wevers, ontbijtgranenspel