Verpakking in de wereld van e-commerce

Digitaal drukken biedt voor de verpakkingssector kansen op het gebied van merkbescherming en merkactivatie in e-commerce. Een artikel over de mogelijkheden en ontwikkelingen.

Slimme, digitaal gedrukte golfkartonnen verpakkingsoplossingen informeren, entertainen en betrekken de consument. Ze bieden bescherming tegen vervalsing en garanderen transparantie bij transport en traceerbaarheid. Dat kan nu allemaal bij kleine hoeveelheden, meer evengoed bij middelgrote en grote oplagen. Vandaar de paradoxale benaming: individuele massaproductie. De doorzettende digitalisering en het daarmee samenhangende veranderende gedrag van het winkelende publiek heeft een enorme impact op het design en de constructie van verpakkingen. In massa gemaakte producten verliezen hun aantrekkingskracht. Merkeigenaren, retailers en logistieke dienstverleners springen in op de nieuwe uitdagingen van online verkoop. De verpakkingsindustrie heeft een hoop te bieden als het aankomt op e-commerce golfkartonverpakkingen met innovatieve oplossingen en state-of-the-art printtechnologieën.

100 Miljard pakketjes

74,4 Miljard. Dat is het aantal transporten dat koeriers, expressdiensten en pakketservices wereldwijd uitvoerden in 2017 volgens de laatste cijfers in de jaarlijkse Pitney Bowes Parcel Shipment Index. Dat is grofweg 17 procent meer dan een jaar eerder. Deze ontwikkeling in pakketjesvolume is een gevolg van de continue groei in e-commerce. Voor 2020 wordt, op basis van onderzoek in dertien industriële landen, verwacht dat het de 100 miljard passeert. Als je zulke groeicijfers ziet, wordt het duidelijk: de verpakking is een kerncomponent in de logistieke keten van e-commerce geworden.

De lege ruimte economie

Het rapport ‘The Empty Space Economy’, samengesteld door Forbes Insights in samenwerking met DS Smithen (beschikbaar via https://www.dssmith.com/EmptySpaceEnglish), toont aan dat bijna elk pakketje dat online is besteld lege ruimte bevat. Zestig procent van de ondervraagde beslissers schat dat meer dan een kwart van hetgeen naar consumenten getransporteerd wordt, bestaat uit lucht. Daar komt een enorme hoeveelheid materiaal bij kijken, voor zowel de omdoos als het vulmateriaal. Consumenten worden hierop steeds kritischer. Merken en retailers benadrukken ook steeds vaker het belang van het optimaliseren van verpakkingen. De redenen zijn duidelijk: minder materiaal- en logistieke kosten, meer duurzaam en een verbeterde consumentenervaring.

E-commerce wordt slanker

Omdat online distributie steeds belangrijker wordt voor de industrie van consumentengoederen, zijn er vrijwel geen fabrikanten die geen behoefte hebben aan speciale e-commerce verpakkingen voor hun producten om zo hun proces te optimaliseren. Enkele stuks transport leidt tot nieuwe uitdagingen in fulfilment. Om processen te stroomlijnen komen verpakkingsspecialisten vaak met goede ideeën. Neem de e@Box, dat de productverpakking combineert met de omverpakking. Direct al bij de productlijn doosjes vullen met merkproducten scheelt tijd en kosten in de logistiek. Tegelijkertijd zijn die alles-in-één oplossingen voor enkele-stuks-transport gemaakt op het juiste formaat en beschikken over de juiste sterkte, of het nou gaat om verpakking van cosmetische producten, chocola of schoenen. Aanvullend op de aspecten van productbescherming en handige handling, zorgt dit slimme box-in-box systeem voor nog iets anders: voor de online koper zal het uitpakken bijdragen aan de positieve merkbeleving.

Digitaal drukken

Product lifecycles worden steeds korter, ook omdat bedrijven steeds weer nieuwe en stijlvollere producten op de markt brengen. Massaproductiegoederen verliezen hun aantrekkingskracht, merktrouw neemt af en milieu-aspecten worden belangrijker. Dat plaatst de industrie voor nieuwe uitdagingen. De huidige consument wil geïnspireerd worden, houdt van geïndividualiseerde producten die zo duurzaam zijn als mogelijk. Het is belangrijker dan ooit om je te focussen op de klant en de processen. Om producten en de koopervaring zo veel mogelijk op de wensen van het individu te laten aansluiten. Dat is precies waar transport-verpakking van golfkarton een sterk nieuw accent kan toevoegen aan een merk. Als het aankomt op het centraal plaatsen van de klant, dan biedt digitaal drukken en bijhorende flexibiliteit nieuwe dimensies voor interactie. En dat geldt niet alleen meer voor kleine hoeveelheden, maar steeds meer ook voor middelgrote en grote hoeveelheden.

QR-code en Mosaic

Aantrekkelijke prints op de binnenzijde en seizoensgebonden campagnemotieven maken een onderscheidende en meer emotionele klantbenadering in e-commerce mogelijk. Slimme verpakkingen informeren, entertainen en verbinden de online-shopper. Een scan van een geprinte QR-code, bijvoorbeeld, kan informatie verschaffen over regio’s waar groeikansen liggen. Via die route kunnen consumenten ook toegang krijgen tot bonusprogramma’s of social media-platformen, waar influencers het product en/of informerende tutorials tonen. Denk aan make up-tips, maar evengoed informatie over de installatie van een complex product.
Dankzij de zogeheten Mosaic printtechniek (van HP, red.) kunnen individueel bestelde pakketjes elk ook nog voorzien worden van een uniek design. Ofwel, in een printrun kan je op basis van een basisdesign duizenden onderling toch verschillende uitingen printen. Ook last minute-veranderingen in het ontwerp zijn makkelijker door te voeren, omdat bij digitaal drukken geen drukplaten meer nodig zijn.

Merkbescherming

Digitale druktechnologie biedt ook veel op het gebied van product/merkbescherming; anti vervalsing. Beveiligde QR-codes zijn niet repliceerbaar en zorgen voor een betrouwbare methode om te verifiëren of het product echt of namaak is. Het is verstandig om dat te combineren met verzegelde sluiting van de golfkartonnen transportverpakking. Geprinte seriële codering maakt verpakkingen traceerbaar, maar ook controleerbaar. Aanvullend kan het toegepast worden om product en verpakking te koppelen, bijvoorbeeld door de individuele batchnummers, productiedata en -tijden vast te leggen. Ook vereenvoudigt dit de traceerbaarheid in het geval van een terugroepactie. Watermerken zijn via digitale druktechnieken ook aan te brengen op transportverpakkingen, waardoor je onzichtbare codes in het geprinte beeld aanbrengt. Zo kan je ook checken of het product origineel is, of niet.

Omnichannel

Moderne technologieën en veranderende consumentengewoontes zorgen voor een constante verandering in e-commerce. Offline en online lopen steeds meer door elkaar. Nu al investeren industrie, fysieke retail- en pure online partijen in de ontwikkeling en uitbouw van hun omnichannel-initiatieven. De alsmaar verder ontwikkelende verbinding tussen de online en offline werelden heeft ver reikende impact op de hele leveringsketen. In de verpakkingssector in het bijzonder, zal meer en meer vraag ontstaan naar uitbreiding van geïntegreerde oplossingen, die zowel werken op de winkelschappen als in de online retail.

Tekst Anja Röhrle, marketing & communication manager bij DS Smith. Vertaling en bewerking Robbert Delfos

Creative abstract global logistics, shipping and worldwide delivery business concept: blue Earth planet globe surrounded by heap of stacked corrugated cardboard boxes with parcel goods isolated on white background