LEAF maakt recyclebare en composteerbare papieren zakken

GKS Packaging uit Eindhoven ontwikkelde een nieuwe machine om papieren zakken te maken. De machine is te zien op de vakbeurs Fruitlogistica 2020, die woensdag in Berlijn van start gaat. Deze LEAF is de eerste verticale vorm-, vul- en sluitmachine die papieren zakken maakt uit materiaal dat zowel volledig recyclebaar als volledig composteerbaar is.

Perfecte seal

Ivo Geukes, eigenaar van GKS Packaging, zegt dat het niet om een aanpassing van een bestaande machine gaat. ‘Wij hebben echt een nieuwe machine ontwikkeld, waarmee we voor papier de beste resultaten kunnen garanderen. Deze machine, de LEAF, maakt bijvoorbeeld een perfecte seal onder hoge druk. Verder zorgt hij voor een stabiel papiertransport, en worden de zakken optimaal gevormd en gevouwen. Overigens is bij de bouw van de machine ook rekening gehouden met de CO₂-footprint. Het filmrolframe bijvoorbeeld is van gerecycled oceaanplastic gemaakt. En verder is de machine opgebouwd uit recyclebare materialen.’

Papier en gaas

De LEAF verwerkt onder andere papier dat een minimale coating op het sealvlak heeft. Maar hij kan ook recyclebaar en composteerbaar gaas verwerken dat in-line wordt ingevoerd en geseald achter een venster in de verpakking. Aan beide zijden van de machine zitten iPad-interfaces. En het open, modulaire ontwerp biedt volgens Geukes, de meest gebruikelijke en gewenste opties, standaard aan. Denk aan: handgreep, blokbodem, gaasmateriaal invoegen, snij- en aanplaktafel voor een snelle papierrolwissel en automatische zijdelingse papierverstelling.