Onderzoek: 3% groei voor luxe verpakkingen (2024)

De wereldwijde markt voor luxe verpakkingen is klaar voor verdere groei. Dat is de conclusie uit het recent door onderzoeksbureau Smithers gepubliceerde rapport The Future of Luxury Packaging to 2024.

Toenemende vraag

Vorig jaar groeide de markt voor luxe verpakkingen met bijna 4% (waarde: ruim 15 miljard dollar) ten opzichte van 2018. En omdat de vraag naar premium producten zoals cosmetica en parfums, alcoholische dranken, en horloges en sieraden, wereldwijd blijft stijgen, voorspelt Smithers verdere groei tot 2024. Geen 4% overigens, maar naar verwachting wel 3% tot 2024.

Innovaties

Volgens de onderzoekers zullen nieuwe verpakkingsoplossingen bijdragen aan die groei. Zij verwachten de komende jaren innovaties van onder meer materiaalleveranciers en verpakkingsontwerpers. Maar ook innovaties op het gebied van ‘consumenteninteractie via slimme verpakkingscomponenten’ zal bijdragen aan die groei.

Nog altijd karton op één

Luxe producten worden verpakt in karton, glas, kunststof en metaal. Karton is nog altijd het belangrijkste verpakkingsmateriaal voor dit segment, gevolgd door glas. Op de derde plaats komt kunststof. Dat verpakkingsmateriaal liet in 2018 nog de grootste groei zien (+5,7% in waarde en +5% in volume).

China

Smithers maakt nog wel een kanttekening bij de conclusies. De ontwikkeling van de markt is natuurlijk afhankelijk van een gezonde wereldeconomie en dus van de verkoop van luxe producten. Gezien het belang van China voor de premium markt en de huidige verstoringen in de productie- en detailhandelsverkopen in verband met het Corona-virus, valt de omvang van de impact op leveranciers van luxe verpakkingen nog te bezien.

NL Packaging Awards 2020

Zelf een innovatieve verpakking voor luxe producten ontwikkeld? Of een fraai verpakkingsdesign voor een premium product? Zend in voor onze NL Packaging Awards 2020 en wie weet neemt u straks een Award in ontvangst! Kijk voor alle info over deze unieke wedstrijd op www.nlpackagingawards.nl