Wageningen University & Research onderzoekt composteerbaar plastic

Wageningen University & Research (WUR) deed onderzoek naar composteerbaar plastic. Voor de praktijkproef mengde de WUR gewoon gft-afval met negen veel voorkomende bioplastics, zoals koffiepads, gft-zakken, fruitetiketten en theezakjes. Na 11 dagen keek de WUR wat er in de compostbak over was. Een vijfde van het afval was vergaan tot compost. De grotere resten waren vooral grof gft-afval, zoals takken, bladeren en papier. Een klein deel (1%) bestond uit plastic, maar dit was geen bioplastic.

Polymelkzuur composteert snel

Het viel de onderzoekers op dat bioplastic van polymelkzuur sneller afbrak dan papier of sinaasappelschillen. Na 11 dagen was dat type plastic al helemaal vergaan. Afvalzakken voor gft-afval werden na 11 dagen nog wel teruggevonden. De onderzoekers zeggen aan te nemen dat de composteerbare plastics, als ze in een volgende composteercyclus terechtkomen, verder volledig afbreken.