Winkelbezoek: wat je ervan kunt leren

Shoppermarketeer Art Frickus bezoekt regelmatig samen met opdrachtgevers winkels, om goed rond te kijken, te leren van wat daar gebeurt en dat weer te vertalen naar ideeën die de omzet stimuleren.

Walk & Learn

‘Bezoek winkels, leer van wat je ziet en stimuleer je omzet! Dit is niet in scène gezet! Het is niet nep, het gebeurt nog steeds! Vorige week bezocht ik winkels met een klant om hun instore prestaties te optimaliseren. Dit soort “Walk & Learn” sessies garandeert laaghangend fruit om je omzet te stimuleren’, zegt frickus op LinkedIn.

Verpakking roept weerstand op

Frickus geeft een voorbeeld, verwijzend naar de foto bij dit artikel. ‘Deze verpakking aan de rechterkant roept onbewust de weerstand van het winkelend publiek op. Om de impact van productverpakkingen op het schap te versterken is het nodig dat klanten zich kunnen voorstellen dat ze interactie hebben met het product in kwestie. Door dit effect toe te passen (Visual Depiction) kunnen retailers en merken de conversiepercentages voor shoppers (=verkoop) en de tevredenheid van de consument verhogen.’

Art Frickus volgen op LinkedIn?

https://www.linkedin.com/posts/artfrickus_packaging-shoppermarketing-categorymanagement-activity-6635130789254299648-fUpq