Deze jury beoordeelt de inzendingen in de NLPA-categorie Duurzaamheid

Siem Haffmans, juryvoorzitter

Net als bij de vorige editie zal Siem Haffmans ook in 2020 de jury Duurzaamheid voorzitten. Haffmans is managing partner bij Partners for Innovation. Hij ondersteunt bedrijven met circulaire product- en verpakkingsinnovaties, door zijn kennis van design, duurzaamheid, productie en markten.

Siem heeft ruim 25 jaar ervaring als ontwerper en verpakkingskundige. Daarnaast heeft hij gewerkt als onderzoeker bij TNO en als (gast)docent op TU Delft en het Nederlands Verpakkingscentrum. Hij is tevens auteur van het boek: Products that Flow, circular business models and design strategies for fast moving consumer goods.

Siem Haffmans
Siem Haffmans

Karen van de Stadt, verpakkingskundige bij het KIDV

Met Karen van de Stadt beschikt de NLPA-jury over een ervaren vakgenoot met veel kennis over duurzaam verpakken.

Van de Stadt is sinds de oprichting van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken verpakkingskundige bij het KIDV. Daarvoor werkte ze bij Nedvang, aan de monitoring van preventie en om bedrijven te ondersteunen bij de verduurzaming van hun verpakkingen. Ze is haar carrière gestart als verpakkingsontwerper bij Plato product consultants en heeft verpakkingen voor diverse merken ontworpen en ontwikkeld.

Van de Stadt heeft industrieel product ontwerpen gestudeerd aan de Haagse Hogeschool en verpakkingsmanagement (OVKII) bij het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC).

Karen van de Stadt
Karen van de Stadt

Loek Waegemaekers, The LCA Centre

Loek Waegemaekers is dit jaar jury debutant in de categorie Duurzaamheid van de NL Packaging Awards. Inmiddels is Loek ruim 6 jaar werkzaam bij The LCA Centre, een onderzoeksbureau actief in het uitvoeren van LCA-studies voor verpakkingen en disposables. Loek stond aan de wieg tijdens de oprichting van The LCA Centre. LCA staat voor Life Cycle Assessment. Bij een LCA-studie wordt de impact op het milieu van een product; in dit geval de verpakking, gemeten door alle fases van de levenscyclus van het product in kaart te brengen. Van de winning van de grondstoffen, de verwerking hiervan, het transport en de end of life fase van de verpakking.

In de functie als Packaging Technologist doet hij dagelijks onderzoek naar verpakkingen en de impact hiervan op het milieu. Zijn passie voor verpakkingen ligt bij zowel het technische als het milieu impact aspect. Klanten van The LCA Centre kloppen aan voor onafhankelijk advies over duurzame verpakkingen, vergelijkende studies, reverse engineering van verpakkingen en advies omtrent regelgeving.

Binnen de jury zal Loek zich richten op het beoordelen van de ingestuurde verpakkingen vanuit zowel een verpakkingskundige als een LCA-perspectief. Beiden moeten kloppen.

Loek Waegemaekers
Loek Waegemaekers

Hans Willemsen, Projectmanager bij Maskinpakking

Hans Willemsen is ’Verpakkingskundige’ bij adviesbureau BackPackagers Norway en combineert dat met zijn rol als Projectmanager bij Maskinpakking, een co-manufacturer voor Scandinavische levensmiddelen. Honig Merkartikelen in Nederland en Pharmaceut Bayer Nordics in Oslo gingen eraan vooraf.

Willemsen heeft zijn in beginsel werktuigbouwkundige ontwerpvaardigheden versterkt met NVC verpakkingskunde en is veelal bekend als instant illustrator en mediator tijdens  ontwerpsessies voor de Noord-Europese voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. In dat kielzog heeft hij sinds 1992 niet alleen in sneltreinvaart tientallen procestechnische verpakkingsoperaties gerealiseerd, maar hebben meerdere van zijn verpakkingsontwerpen internationaal erkenning gekregen. Meest recente klus is de in 2019 opgestarte nieuwe, moderne productie- en verpakkingsfabriek voor gedehydrateerde en vaste levensmiddelen ten zuiden van Oslo. Drie jaar intensief ontwerp gingen er aan vooraf.

Struinen doet hij graag. Is het niet thuis met zijn gezin in de Scandinavische bossen, dan is het wel in de wondere wereld van voedingsmiddelen, verpakkingen en bijhorende procesapparatuur.

Hans Willemsen
Hans Willemsen

Caroli Buitenhuis, Green Serendipity

Caroli Buitenhuis is de drijvende kracht achter Green Serendipity, een consultancy voor biobased materialen voor retailverpakkingen en producten.

Met 20 jaar ervaring heeft Buitenhuis een bekroond track record op het gebied van bioplastics, circulaire verpakkingen en het ontwikkelen van innovatieve circulaire concepten. Zij is opgeleid tot verpakkingskundige, heeft diverse innovaties effectief geïmplementeerd en heeft een breed internationaal biobased materialen-netwerk. Daarnaast geeft zij colleges over circulair verpakken en bioplastics en organiseert ook internationale events rondom deze thema’s.

Buitenhuis woont naar volle tevredenheid met man, kinderen, hond en kat in Amsterdam.

Caroli Buitenhuis
Caroli Buitenhuis