Kleine brouwers verruimen blik

De brouwsector bloeit, al zijn er inmiddels ook bedrijfssluitingen. Om te overleven, is kwaliteit een absolute voorwaarde. En kwaliteit vraag om een goede verpakking, die het bier vers bij de consument brengt.

Kenmerkend voor de sector is de kleinschaligheid. Dat merken ook de toeleverende verpakkingsbedrijven, die er de afgelopen jaren overigens goed op ingespeeld hebben. Eshuis is bijvoorbeeld hoofdsponsor van het CRAFT-congres. ‘Wij kunnen door onze digitale drukpersen goed inspelen op de vraag naar kleinere series. En nu steeds meer brouwerijen overstappen op blik, kunnen wij de sleeves leveren.’

Bij kleine series blikken is directdruk op blik geen optie, in verband met kosten. Het aanbrengen van een etiket of sleeve is dan de oplossing en door samenwerking met Can x Lab kan Eshuis de brouwers ook van dienst zijn als ze in blik afvullen.

Eshuis maakt veel labels voor flessen en blikken van craftbrouwers.
Eshuis maakt veel labels voor flessen en blikken van craftbrouwers.

Ook gedistilleerd

Door de voordelen van digitale druktechniek kunnen etikettenleveranciers kleine oplagen leveren tegen redelijke kosten. Ook Martijn Hendal van Reynders Etiketten bevestigt dat. Op het congres liet deze etikettenproducent zien al veel craftbrouwers van etiketten te voorzien. Maar tussen al die bierflessen had Reynders ook jeneverflessen staan. ‘We zijn ook trots op de etiketten die we voor Hooghoudt hebben gemaakt’, zegt Hendal. Omdat sommige brouwerijen de laatste jaren ook gaan distilleren helemaal geen gekke gedachte om die flessen mee te nemen naar een congres van kleine brouwerijen.

Reynders stond op het craftcongres met veel bierflessen, maar ook met jenever, om te laten zien wat de impact van goede labels kan zijn.
Reynders stond op het craftcongres met veel bierflessen, maar ook met jenever, om te laten zien wat de impact van goede labels kan zijn.

Kleine brouwers kunnen ook veel verpakkingskeuzes maken

Glas

Op het gebied van glas waren er ook diverse aanbieders. Zoals Dijkstra Vereenigde, dat al een sterke positie heeft in de drankensector. Het bedrijf zet met diverse opslagcentra in heel Nederland in op een voorraadhoudende functie voor drankenproducenten, zodat zij verzekerd zijn van verpakkingen. Zeker als het om wat meer bijzondere glasverpakkingen gaat, zijn er fabrieken die alleen een batch maken als er voldoende belangstelling is. Dijkstra houdt zo’n verpakking dan op voorraad.

Dijkstra vereenigde lat zien dat bier ook de uitstraling van wijn of andere luxe dranken kan hebben

Secundair verpakken

Omdat steeds meer brouwers in blik verpakken, levert Dijkstra Vereenigde inmiddels ook blik. En Fuji Packaging Europe, de machinedivisie van Dijkstra Vereenigde, levert machines van Freemantle, die de brouwer helpen multipacks te maken van karton. Anneke Werdmuller van Fuji Packaging Europe: ‘Deze serie machines begint bij een instapmodel, waarbij blikjes met de hand worden geplaatste en de machine de met de hand gevulde plano’s lijmt en sluit. Daarnaast zijn er een semi-automatische versie en een volautomaat.’

Machines van Freemantle zijn er ook voor kleine brouwerijen. Het is een eenvoudige manier om multipacks te maken met grote schapimpact.
Machines van Freemantle zijn er ook voor kleine brouwerijen. Het is een eenvoudige manier om multipacks te maken met grote schapimpact.

Dijkstra Vereenigde liet zien dat sommige bieflessen qua uitstraling richting dranken als wijn en champagne gaan.

B-Can clip

Smurfit Kappa introduceerde op het Craft Congres de B-Can clip. Op het eerste gezicht een eenvoudige kartonnen constructie, die brouwerijen die geen kunststof willen inzetten voor multipacks veel mogelijkheden biedt. De clips worden opgezet geleverd en kunnen worden voorzien van het artwork dat de brouwer wenst. De brouwer kan de clip met de hand op drie blikjes drukken en dan is een multipack een feit. De clips bieden onbegrensde mogelijkheden voor merkuitstraling en promoties. Zo kan een brouwer bijvoorbeeld inspelen op festivals en andere activiteiten. SmurfitKappa levert deze innovatieve oplossing in relatief klein hoeveelheden. De minimale productiegrootte bij SmurfitKappa Zedek is 50.000 stuks, maar het verzamelordersysteem biedt uitkomst voor wie minder wil afnemen.

Op het gebied van karton was ook Dings Kartonnages aanwezig. De producent uit Tegelen produceert bierviltjes, maar levert ook geschenkverpakkingen. Voor bieren van kleine, lokale of regionale brouwers biedt dat een goede afzetmogelijkheid.

De B-Can Clip maakt het mogelijk met de hand een multipack te creëren.
De B-Can Clip maakt het mogelijk met de hand een multipack te creëren.

Onderscheidend vermogen

Ayano Holland, de naam waaronder leveranciers Decoprint (Meer, België) en Hoogerhuis en Smit (Breda) werken, was op het CRAFT-congres met opvallende glasverpakkingen. Ayano is het Japanse woord voor kleur en decoratie. De flessen worden gedecoreerd met directdruk en in België en Roemenië geproduceerd.

Fles van Ayano

Kwaliteit was een thema op de conferentie en dan gaat het over kwaliteit bij het hele proces, van brouwen tot verpakken. Vers bier van goede kwaliteit, dat is het streven. Maar de aanbieders van verpakkingen op het congres in Den Haag lieten zien dat brouwers ook veel verpakkingskeuzes kunnen maken. De mogelijkheden zijn enorm om behalve met goed bier ook met een onderscheidende verpakking de aandacht te trekken.