Eetbare coating voor versproduct verlengt houdbaarheid

De Israëlische start-up Sufresca ontwikkelt eetbare coatings die plastic verpakkingen voor versproducten overbodig maken en voedselverlies en -afval verminderen. De eetbare coatings verlengen de houdbaarheid van versproducten tot zes maanden.

Vraag vanuit verpakkingsindustrie

De smaakloze, eetbare coating wordt aangebracht met eenvoudig te implementeren applicatietechnieken. Versproducten behouden het uiterlijk en de smaak ‘alsof ze net geoogst zijn’, zo meldt Sufresca. Deze innovatie is ontstaan door de vraag vanuit de verpakkingsindustrie naar verpakkingsvrije oplossingen voor AGF-producten.

Van paprika tot komkommer

Sufresca heeft als missie: nieuwe marktstandaarden te stellen voor het verwerken van versproducten, waarbij kosteneffectieve, milieuvriendelijke en duurzame coatingoplossingen beschikbaar zijn voor alle groenten en fruit, en later voor alle voedingsmiddelen, waarvoor nu plastic wordt gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Dat zegt Efrat Boker Ferri, directeur van Sufresca.

Veilig

De eetbare coatings kunnen bij omgevingstemperatuur worden bewaard en hoeven niet te worden verdund. De coatings zijn gemaakt van water, glansmiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en zuurteregelaars. ‘Alle ingrediënten in onze coatings zijn door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) erkend als levensmiddelenadditieven (E-nummer) en door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als algemeen erkend als veilig (GRAS)’, aldus Boker Ferri. De technologie van Sufresca kan niet-giftige, biologisch afbreekbare coatings leveren die minder dan 0,1 mm dik zijn en die onzichtbaar, onopvallend, geurloos en smaakloos zijn. De coatingdikte is afhankelijk van de applicatietechniek, gezien de fysieke structuur en de ruwheid van het groenten- of fruitoppervlak.