Kaas als luxe cadeau: Beemster-signing leidend in ontwerp

Kaas als cadeau? Waarom niet? Met een luxe geschenkverpakking, gevuld met exclusieve wijnen en oude kaas, spelen Beemster en Tubes in op de beleving van het geven.

Kaas van het merk Beemster is populair in Nederland. Liefhebbers eten het op de boterham, in de warme maaltijd of bij de borrel. ‘We willen echter ook inspelen op een ander moment dat steeds belangrijker wordt in de markt: de beleving van het geven, of gifting’, vertelt Kristine van de Velden van CONO Kaasmakers. ‘Daarom hebben we een samenwerking gezocht met Tubes (Hilversum) en een exclusieve geschenkverpakking ontwikkeld, met daarin een stuk Beemsterkaas en twee bijpassende kwaliteitswijnen.’

Rijp en rijk


Tubes levert de wijnen: een Chardonnay en Syrah van het Zuid-Franse familie-wijnhuis Domaine de Rombeau. Beide wijnen zijn verpakt in een mooi vormgegeven, met goudkleurige letters gedecoreerde ‘tube’ van 100 milliliter: precies genoeg voor één glas. ‘Tubes heeft een nauwe samenwerking met dit wijnhuis en samen hebben we een kaas geselecteerd, die qua smaak goed past bij deze exclusieve wijnen’, zegt Van de Velden. Die kaas is Beemster Aged: een oude kaas van Noord-Hollandse weidemelk die 10 maanden natuurlijk gerijpt is op houten planken. Volgens Van de Velden een heel smaakvolle kaas, toegankelijk voor een breed publiek. ‘De kaas wordt verpakt bij onze verpakker van Beemster-kaas, zodat de verpakking aan alle richtlijnen voldoet. In die gesealde verpakking gaan de kazen naar Tubes, waar ze in de koeling wachten tot ze worden afgevuld in de geschenksets. ‘Dat wordt overigens gedaan in samenwerking met het buurbedrijf van Tubes, de Tomingroep, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.’

Goudkleur

Uiteraard moet de geschenkverpakking de kwaliteit van de drie producten benadrukken. Van de Velden: ‘We hebben gekozen voor een luxe doos met uitgestanst venster, die Tubes vaker als basis gebruikt voor geschenkverpakkingen en laat ontwikkelen in Azië. Het is een stevige, stapelbare, kartonnen verpakking met een luxe interieur, waarin de twee tubes met wijn en de kaas mooi naast elkaar geplaatst kunnen worden. De inhoud is dankzij het grote venster direct zichtbaar. De goudkleur in het logo en merkbeeld op de tubes vormt een stijlvolle combinatie met het geel van de kaas en het bijbehorende goudkleurige etiket en contrasteert mooi met het donkere interieur van de verpakking. Voor de omverpakking, de sleeve, vertrouwde CONO op het designbureau waar de kaasmaker altijd mee werkt: Touch Creative. ‘Die sleeve is speciaal voor deze geschenkverpakking ontwikkeld en gedrukt’, vertelt Van de Velden. ‘We hebben ervoor gekozen om de Beemster-signing leidend te maken in het ontwerp, vanwege de naamsbekendheid en de krachtige uitstraling van het merk.’

Dit is een ingekorte versie van het artikel dat Carolien Dircken schreef voor Verpakken 4/2019