PaperWise wil proeffabriek voor duurzamere papierproductie

Kan het productieproces van papier milieuvriendelijker? Het Nederlandse PaperWise denkt van wel en onderzoekt nu verschillende processen.

Verpakkingen

PaperWise, dat dit jaar het vijfjarig bestaan viert, heeft sinds de start ruim negen miljoen kilo landbouwafval een tweede leven gegeven als papier en karton voor drukwerk en verpakkingen. Het bedrijf is inmiddels Europees marktleider en levert aan klanten als Heineken, Jumbo, Tony’s Chocolonely, KPN, Landal GreenParks en Rabobank. Jumbo gaat. De grondstofkant van al dat papier en karton is dus al duurzaam, maar de productie kan volgens het bedrijf nog veel milieuvriendelijker.

Proeffabriek in Europa

Het productieproces kost nu nog veel energie en chemicaliën en om écht duurzaam papier en karton te produceren moet dit anders, vindt PaperWise. Het bedrijf onderzoekt een aantal processen en wil voor het proces dat het beste werkt, een proeffabriek bouwen. In het beste geval komt zo’n proeffabriek in Europa en worden reststromen gebruikt van klanten. Nu produceert PaperWise in India en Zuid-Amerika, waar reststromen ruim voorradig zijn. ‘Zodra kinderen op school leren dat papier van landbouwafval wordt gemaakt, hebben we ons doel bereikt en weten we dat de papierindustrie definitief is veranderd’, verwoordt oprichter Peter van Rosmalen de duurzame missie van PaperWise.

Investeringspartners

Het geld voor die proeffabriek is er overigens nog niet. PaperWise hoopt samen met MVO Nederland partners te vinden die het project mede kunnen en willen financieren en mee willen doen. Ondanks de Coronacrisis doen bijvoorbeeld Ahold en Jumbo, bedrijven die veel voedsel verhandelen en dus ook veel landbouwafval hebben, goede zaken. Maar ook Heineken zal al naar de toekomst kijken, ook al verkoopt het bedrijf nu minder bier. Van Rosmalen: ‘Vooruitkijken in tijden van crisis is niet makkelijk, maar wel van groot belang.’

Reststof=grondstof

Geld verdienen is geen doel, maar een must. Medeoprichter Nick op den Buijsch: ‘Dat klinkt misschien raar, maar duurzame bedrijven zijn alleen toekomstbestendig als ze zonder subsidie winst maken. Groei is nodig om dit soort innovaties te financieren en onze droom te verzilveren. Wij willen graag bijdragen aan een wereld waarin afval niet bestaat en elk reststof de grondstof is voor een nieuw product. Daarvoor is het nodig dat we zoveel mogelijk mensen en organisaties in beweging brengen. Alleen samen kunnen we de papierindustrie veranderen. Samen kunnen we Wise With Waste zijn.’